Over Veemgericht


CompassHet Veemgericht is een weblog, en gaat over de faillissementskwesties, Paulianeuze handelingen en witteboordenvervolging in het Havenschandaal. De blog is pas in 2015 opgezet, en beperkt zich tot haar verslagen over de Haven-processen.

In eerste aanleg van de zaak Golf, maar ook tijdens het beroep in de strafzaak van de Haventransacties heb ik als vrijetijdsstudent vele zittingsdagen bijgewoond, en er nu en dan verslag van gegeven. Nu de zaak Golf weliswaar is afgerond, maar de Hoge Raad ten tijde van het beroep in de Havenzaak de legal opinions-kwestie terug naar het Hof heeft verwezen, is de zaak nog steeds actueel. Bovendien zet Justitie haar ontnemingsprocedure voort bij de Rotterdamse Rechtbank op 31 maart 2016. Reden om mijn observaties (waarvan enkelen eerder gepubliceerd stonden op een andere blog) als geïnteresseerd toeschouwer alsnog te delen langs deze weg.

De term ‘veemgericht’ leent zich voor dezelfde dialectiek als de beoordeling in deze opgave. Die richt zich op de ambitieuze RDM groep met haar affaires aan de ene kant, en het rigide FIOD en justitie aan de andere. Het proces heeft zich ontwikkeld tot een volumineus dispuut waarin geen enkel conflict gespaard blijft. Een casus waarin Joep van den Nieuwenhuyzen zich opzettelijk getackeld voelt door staatssecretarissen, insolventiekamers en ministers, en waar het Openbaar Ministerie verdrukt lijkt te staan tussen omzichtig en goedkoop protectionisme van een overheid in een privatiserende maatschappij en vrije markt enerzijds, maar waar zij zelf gedelegeerde is van de jacht op leeggeplunderde faillissementen anderzijds.

In die constellatie is het niet geheel onwaarschijnlijk dat deze campagne op bestelling werd uitgeschreven.

Of  de kwalificatie ‘veemgericht’ kan worden toegepast op de trias politica (de zogenaamde scheiding der rechtsprekende, politieke en handhavende macht) of op de schrijver van deze blog, is aan de lezer. In beide gevallen treft de naam haar doel. Deze website verslaat echter niet het gehele complex van feiten en (be-)handelingen, maar slechts die met een aanmerkelijk belang of opmerkelijk karakter. Immers ging het twee jaar lang over dezelfde handelingen.

De procedure in de Havenzaak is behalve processueel omvangrijk en gecompliceerd, ook materieel zeer interessant. Zij behandelt elementen van  faillissementspauliana en de samenloop met onrechtmatige daad, maar ook onderzoek naar het Beklamel-criterium en vele aspecten van concernfinanciering, herfinanciering, zekerheidstelling en cessie. Dat betekent meestal herwaarderen, doorschuiven en weer doorzakken. Financieel management-jargon voor het publiek, maar geen rocket-sience voor bijvoorbeeld forensisch accountants.

Het eindoordeel is dus nog zeker niet beslist! Bovendien gaat de inhoud van deze kwestie ook over vertrouwen, zoals alle zaken steunen op vertrouwen, en over het wantrouwen van onzekere politiek, publiek en justitie. Daarbij richt zich de verdenking in deze zaak ook op een vriendschap.

Wellicht het meest kostbare goed in deze boedel…

Advertenties

Een gedachte over “Over Veemgericht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s